Güney Kore‘de yapay zeka ile üretilen sahte cinsel içerikli görüntüler, toplumda ciddi bir endişe kaynağı haline geldi. Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, bu tür görüntülerden mağdur olanların çoğunluğunun reşit olmayan gençler olduğunu, bu içerikleri yayanların ise yine gençlerden oluştuğunu belirtti.
Geçtiğimiz hafta, ülkedeki okullar ve üniversitelerle bağlantılı bazı sohbet gruplarında, özellikle kadın ve kız çocuklarına ait manipüle edilmiş ses ve görüntüler yayıldı. Bu olay, geniş çapta tepki toplarken, Seul Merkez Bölge Mahkemesi 28 yaşındaki bir kişiyi yaklaşık 400 deepfake videosu üretip 1700 civarı görüntüyü internette yaymaktan suçlu buldu ve 5 yıl hapis cezasına çarptırdı.
Deepfake görüntülerinin paylaşıldığı bazı sosyal medya gruplarının üye sayısı 133 bini aşarken, mağdurlar arasında ortaokul, lise ve üniversite öğrencileri, öğretmenler ve askeri personelin bulunduğu tespit edildi.
Güney Kore Eğitim Bakanlığı, bu yılın başından bu yana 186’sı öğrenci ve 10’u öğretmen olmak üzere toplam 196 deepfake vakası bildirdi ve bunların 179’unu polise sevk etti. Bakanlık, dijital cinsel suçlarla daha etkili mücadele etmek amacıyla özel bir görev gücü kurulduğunu açıkladı.
Devlet Başkanı Yoon, yetkililere dijital cinsel suçların kökünü kazımak için kapsamlı soruşturmalar yapılması talimatını verdi. Başbakan Han Duck-soo da bu tür suçlara verilecek cezaların, uyuşturucu suçlarıyla aynı düzeyde olması gerektiğini savundu.
Güney Kore’de gizli kamera görüntülerinin yasa dışı dağıtımı uzun süredir ciddi bir sorun olarak devam ediyor. 2019 yılında “nth-room” skandalı olarak bilinen olayda, Telegram üzerinden birçok genç kadına şantaj yapılmış ve bu skandal, ülke çapında büyük yankı uyandırmıştı. Olayın ardından skandalın lideri 42 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.